torsdag

24 juni 1783

Idag på fabriken hände något underligt. En ung man vid namn Samuel kom fram till oss och sade att det var något vi måste veta. Han sade också att vi skulle infinna oss på hörnet av Baker Street efter jobbet ikväll. Mer berättade han inte, bara att vi skulle vara där. Sedan gick han.
   Hela eftermiddagen funderade vi på om vi skulle gå eller inte. Men när kvällen kom bestämde vi oss för att vi lika gärna kunde gå och se efter.
   Sagt och gjort, klockan halv sju hade vi tagit oss till mötesplatsen. Samuel väntade på oss. Han sade åt oss att följa med honom in i ett hus, där ett möte pågick. I rummet fanns det ungefär femton personer och vi kände igen flera av dem från fabriken där vi arbetar.
   Samuel sade att det här är 221B Baker Street, mötesplatsen för den här föreningen. Men vi får inte berätta för någon, för föreningen är hemlig, och man kan bli straffad om någon får reda på att man är med i den.
   Han berättade också att det kallas för en fackförening, och att den är till för att vi arbetare ska kunna förbättra våra arbetsförhållanden. Det finns fler fackföreningar i London, och alla hoppas på att vi inom en snar framtid ska kunna förbättra arbetsvillkoren. Det hålls möten varje vecka och vi är inbjudna till att delta.
- Amelia och Joanne Robertson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar